2021-11-06 14:45:00• hírek • Bede Emőke

Huszonnyolc operáción van túl, még sincs számára lehetetlen

Ötvenkét év alatt huszonnyolc műtét – olyan rekord, melyet nehezen lehet túlszárnyalni. Azonban még a folyamatos, súlyos összegeket felemésztő orvosi kezelések sem akadályozhatták meg a nyitott gerinccel született Angélát abban, hogy azt csinálja, amit szeretne.

Kohán Angéla nyitott gerinccel született, mely miatt Romániában 16 műtétet hajtottak végre rajta. Az operációk azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt, ugyanis a mindennapokat megkeserítő fájdalom csak nem múlt el. Megtudta azonban, hogy az olyan nyugati országokban, mint Ausztria, Hollandia vagy épp Svájc, vannak olyan specialisták, akik segíthetnének rajta, viszont ezek a kezelések olyan drágák voltak, melynek kifizetéséről még csak álmodni sem mert.


Angéla azonban nem adta fel. Az első dolog, amit megtett, hogy elkezdett németül tanulni, majd minden nyugat-európai klinikán rendelő szakorvosnak írt egy levelet, melyben elmesélte történetét. S noha ezek túlnyomó többsége válasz nélkül maradt, egy specialista mégis felvette vele a kapcsolatot és Ausztriába hívta. Ezt követően még 12 operáció várt Bécsben a nőre, akinek ezzel egyidőben Svájcban egy személyre szabott protézist is készítettek.


Angéla tehát elsősorban azért tanult meg németül, hogy az orvosaival kommunikálni tudjon, viszont a nyelvtudás ezen túl is segítségére volt, hisz jelenleg a szatmári Mircea Eliade Általános Iskolában oktatja a nyelvet.



A Caiac SMile edzőjét, Stancovici Ionuțot merő véletlenségből ismerte meg, Angéla egyik hobbija ugyanis a képzőművészet, alkotásait pedig a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal galériájában is több alkalommal bemutatták már. Az egyik ilyen kiállításon Angéla észrevett egy kajakozásra hívó reklámot, s abban a percben tudta, ez lesz az ő sportja, melyet már évek óta keresett.


Felhívta Ionuțot, majd személyes megbeszélésre is sor került, ahol a megannyi műtéten átesett nőnek az oktató részletesen elmagyarázta, hogyan is működik mindez. Kis idő múlva pedig Angéla már ott ült a tavon hintázó kajakban, szempillantás alatt megtanulta gond nélkül hajtani a kajakot, majd fékezni és megfordulni is. S noha betegsége miatt futni például már soha nem fog tudni, kajakkal azonban minden korábbi elvárását felülmúlva szeli a hullámokat. Nincs számára lehetetlen: evezett már a Sebes-Körösön és a Duna-deltában, illetve aktívan versenyez, melyeknek köszönhetően újra szabad, egész embernek érezheti magát.



Angélától egyébként nem állnak távol a sportok, hiszen gyermekkorában imádta a sízést is, viszont a betegség annak idején minden erejétől megfosztotta. A kajak mellett szívesen pingpongozna vagy akár teniszezne is, viszont mozgáskorlátozottsága miatt a legtöbb helyen nem fogadják szívesen. „Fogadjanak be minket is, hagyják, hadd tegyük próbára magunkat, mint bármely egészséges ember” – ezt kívánja magának és társainak Angéla.


A szatmári Caiac SMile-nál azonban nem Kohán Angéla az egyetlen mozgásában korlátozott sportoló, hisz a Stancovici Ionuț vezette egyesület egyik legfontosabb célkitűzése, hogy azok számára is biztosítsák a testmozgás lehetőségét, akikről velük született betegségük vagy balesetük miatt mások már letettek. Az egyesület tevékenységéről a Caiac SMile Sportklub Facebook-oldalán lehet többet megtudni, illetve ugyanitt látható az is, hogyan lehet e nem mindennapi munkát adományok formájában támogatni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: